Ondernemers gaven de aanzet tot recreatieve ontwikkeling

Door Gerrit Verkuil.

Henk en zijn broer Kees Broekmeulen kunnen ongetwijfeld betiteld worden als de grondleggers van de recreatieve ontwikkeling in Kerkdriel.

Kees runde een kruidenierswinkel en een cafetaria terwijl Henk zich bezig hielde met de verkoop van kolen, stookolie en gas. Door de komst van het aardgas zag hij zich genoodzaakt om een andere bron van inkomsten te zoeken. Die werd gevonden bij de Dode Maasarm. Daar was een kreek, die opgespoten zou worden. De Broekmeulens begonnen op dit terrein, ‘De Bol’ genaamd, met de verkoop van caravans en boten. Tevens kwamen daar een camping, een afdeling reparatie en een café-restaurant bij. Hun kampeerterrein bleek na de opening van het bedrijf op 27 april 1979 al gauw te klein. De ondernemende gebroeders wilden voor uitbreiding graag een stuk bijliggende grond van De Polder kopen. Dat feest ging niet door omdat de gemeente Maasdriel dat in eigendom wilde hebben. Dat was de reden dat de twee Drielenaren een failliet gegane camping in Heerewaarden overnamen.

Een andere ondernemer, die mogelijkheden op en om De Zandmeren zag, was de familie Van der Noord. In het zogenaamde Gat van Van Waning werd begonnen met ‘Botel De Maas’. Rondom het schip kwam een aantal drijvende steigers. Tot de accommodatie van het botel, waarmee de recreatieve mogelijkheden van de Zandmeren een extra impuls kregen, behoorde ook de verhuur van roeiboten. Het ruim van het schip diende als botenberging. Er kwam tevens een werkplaats in. Het lag in de bedoeling dat de jachten met een op het schip geplaatste kraan in het ruim neergelaten werden. In het botel waren een royale zaal, toiletten, een telefooncel en een zonneterras gepland. Een bezoek aan het botel werd mede om het mooie uitzicht over het water en de polders, een verrassing genoemd.

Ook Bert van Gent was er als de kippen bij. Hij kreeg in 1979 vergunning om in het water aan de Zandstraat aanlegsteigers ten behoeve van pleziervaartuigen aan te leggen. Het bedrijf breidde zich geleidelijk aan uit. Er kwamen een winkel in watersportartikelen, een brandstoftankstation, een afdeling bootreparatie en onderhoud bij alsmede een café-restaurant, dat de naam ‘Hoog-Endt’ kreeg.  Verder zette Van Gent zich in 1993 in om een aantal vakantiebungalows in gebruik te nemen.

Ook kwamen er na verloop van tijd twee zandoverslagbedrijven, waar voor de gemeente Maasdriel naar een andere plaats op zoek is.En zo volgde het een na het ander. Enkele voorbeelden: Jachthaven Marina, Land Rover Experience, het rondvaartbotenbedrijf van Frank van Terwisga met de Domani en de Columbus, de al lang weer verdwenen zeilschool Nautilus, de restaurants “Dukdalf” en “Brandend Zand’’ en het kasteelachtige paviljoen aan het begin van de Zandstraat. Dat werd ontworpen door Robert Goesten. Hij bedacht de naam ’t Slotje’. Deze werd al snel vervangen door de titel “Café-restaurant Zandmeren”. Tegenwoordig dient het pand onder de naam “Het Gouden Zusje” als luxueus appartementen-dependance van HCR “De Gouden Molen” uit Rossum. Onder de ondernemers die aanzet gaven mag zeker de naam van Jack Brinkhoff niet ontbreken als gedreven en initiatiefrijke ondernemer. Historische namen als o.a. Jachthaven De Brink en restaurant Rozen op de Brink waren aan hem verbonden. Jack is nu aanwezig met Winterberging.nl. Verder zijn er nog een aantal bedrijven dat zich bezighoudt met diverse scheepswerkzaamheden. Nieuw is het gunstig gelegen camperterreintje.